„Имаме идеята, че един ден ще съществува една интерактивна карта, в която всеки, където и да се намира по света, ще може с едно кликване да види къде най-близо и по какъв начин може да учи български“, това заяви проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева при откриването на Кръгла маса „Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера“ в Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Събитието е част от работната програма на екипа на Пловдивския университет, който е интегрална част от академичния консорциум, изпълняващ националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, финансирана от МОН.

Деканът на Филологическия факултет доц. д-р Константин Куцаров приветства гостите от двата университета в Унгария, в които се изучава български език, литература и култура: Мария Дудаш (Университет „Лоранд Йотвьош“, Будапеща), Моника Фаркаш Барати (Сегедски университет) и Григор Григоров (Сегедски университет). Доц. Куцаров подчерта, че в Унгария българистиката вече има традиции от десетилетия, пътят е прокаран, но се надява да се получи една ползотворна дискусия, която да бъде полезна за българистиката, за преподавателите и да се обсъдят както добрите практики, така и пропуските.

Проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева подчерта, че за да я има българистиката по света трябва да има контактна мрежа между българистиката в България и тази извън пределите на страната. Нещо повече – че с помощта на постоянен диалог трябва активно да се работи тази т.нар. граница да не функционира. „Нашите методици работят активно с колегите от цял свят, които преподават български език и литература в българските неделни и други училища. Наша е отговорността да подготвим такова ниво на преподаватели по български език, че не просто бройката да нараства, а компетенциите да нарастват“, допълни проф. Липчева-Пранджева. Тя представи гостите на кръглата маса като най-ярките представители на съвременната българистика в Унгария, които през годините активно са работили с Филологическия факултет на Пловдивския университет. „Тези 70 години, откакто има българистика в Унгария са години, в които са се проявили отливи и пикове в развитието на тази дисциплина. Важното е интересът към нея да не прекъсва. В Унгария можем да се похвалим с такава непрекъснатост“, каза още проф. Липчева-Пранджева.

Мария Дудаш и Моника Барати представиха пред присъстващите традициите в българистиката в университетите в Будапеща и Сегед.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space