За първи път в историята си Мексико избра жена за президент. Това е 61-годишната Клаудия Шейнбаум – потомка на български евреи от Литва и България и досегашен кмет на Мексико сити. Дядото и бабата на Шейнбаум по майчина линия са от Пловдив и София. В града под тепетата тя все още има роднини.

„Връзката ѝ с България е опосредствана от няколко поколения. Тя е свързана с едно от най-старите еврейски семейства в Пловдив. Шейнбаум е внучка на Аврам Калев, който е по-големият брат на моя дядо. През 1968 година на гости на ЦК на партията дойде мексиканска делегация. Един от гостите пожелал да остане в Пловдив и да го разгледа, тъй като е рожденият град на неговата майка”. Това разказа в „Здравей, България” доц. д-р Бенямин Анави, роднина на новия президент на Мексико.

Така мексиканският гост открил фамилията Калев, част от която са майката и вуйчото на доц. д-р Анави. „След това връзката се загуби. През 2018 година получих съобщение, че новият кмет на Мексико сити е Клаудия Шейнбаум, която е племенница на нашия гост”, допълва той.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space