В това министерство столът на здравния министър винаги е бил електрически и всяко нещо може да се отрази негативно върху пребиваването му върху него. Това заяви пред БНР здравният икономист Аркади Шарков.

По негови думи въпросът е с какъв маниер се подхожда към протестиращите.

Той счита, че погледите трябва да бъдат насочени и към Министерството на финансите, а не само към това на здравеопазването.

Според Шарков в следващите 1-3 години все повече ще се търсят начини за допълнително финансиране в здравеопазването.

banner

Той е на мнение, че е много възможно да е необходима актуализация на бюджета на НЗОК към края на годината. Експертът обясни, че към момента се очаква разходите да изпреварят това, което има в резерва като пари, с които може да се компенсира бюджетът на Касата.

Относно планирания от спешните медици протест на 6 юни той посочи заради несъгласието им с разпределянето на средствата за увеличение на заплатите в сектора Шарков заяви, че няма чак такъв проблем.

„Когато говорим за икономическата част, тук трябва да говорим и за бюджета на държавата, и за това дали самият бюджет на министерството може да понесе такива разходи към момента, особено в предизборна обстановка“, подчерта той.

Според него ще може да ги понесе, въпросът бил кога ще се наложи актуализация. Същото важало и за бюджета на НЗОК.

„Всичко отново се свързва първо с прогнозиране какви ще са бъдещите разходи и впоследствие какви ще бъдат бъдещите приходи на лечебните заведения“, отбеляза експертът.

По негови думи при преговорите днес е важно да се уточни дали увеличението на заплатите ще е брутно или нетно. Той отново изтъкна, че не трябва да се забравя, че обстановката е предизборна.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space