Домакинствата изтеглиха 1,825 милиарда нови кредити от началото на годината. Това става ясно от статистиката на БНБ.

От януари до края на април българите са взели 960,9 млн. лв. нови потребителски заеми. А новите жилищни кредити възлизат на 864 млн. лв.

Годишният ръст на потребителските заеми е с цели 43,8%, а месечният – с 11,8%. При жилищните увеличението е още по-голямо – с 60,5% на годишна база и с 11% на месечна.

Тенденции
Статистиката на БНБ разкрива и друг любопитен факт. Въпреки всички прогнози, а и тенденции в световен мащаб към покачване на лихвите, жилищните кредити у нас стават все по-евтини.

banner

Това на практика означава, че са налице всички условия засиленото теглене на заеми за покупка на имоти да продължи. Лихвите по жилищните кредити са по-ниски спрямо нивото им отпреди 1 г.

През април 2023 г. средният лихвен процент е бил 2,54%, сега е паднал до 2,49%. Годишният процент на разходите, в който влизат освен лихвите, но и всички видове такси, пряко свързани с кредита, обаче е закован на ниво 2,80%.

При потребителските кредити лихвите също са по-ниски спрямо миналата година. През април 2023-та средното им ниво е било 8,48%, докато сега е 8,25%, въпреки че на месечна база има леко покачване с 0,03 процентни пункта.

Депозити
Лихвите по депозитите обаче вече леко мърдат нагоре, което в крайна сметка в един момент може да се прехвърли и към кредитите.

Нарастване в процентите се наблюдава при срочните депозити за домакинствата и в левове, и в евро. Лихвата по евровите депозити например е минала вече 1%, а тази по левовите е съвсем близо до тази стойност.

Годишното нарастване е съответно с 0,43 и 0,49 процентни пункта.

Въпреки все още ниските лихви домакинствата предпочитат да държат парите си в банките и обемите на депозитите продължават да растат. На годишна база този ръст е значителен.

Увеличението при депозитите в левове е със 70,8%, а при тези в евро – с 88,4%. Хората предпочитат да влагат парите си на сигурно в банките, а и не познават много добре алтернативните възможности за инвестиции, коментират финансови експерти.

Наскоро БНБ излезе с решение да премине от статистическо към надзорно наблюдение на тримесечна база на шест показателя при ипотечните кредити.

От централната банка уточниха, че непосредствен риск за банковата система заради кредитния ръст няма, но трябва да се избегне потенциален такъв.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space