Над 3 милиона българи живеят на ръба и имат огромен финансов проблем. Те са в постоянен риск по отношение на парите.

Домакинствата на 46,7% от хората в България нямат достатъчно заделени пари, с които да посрещнат неочаквани разходи, като неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и други.

Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това означава, че за всяка по-съществена повреда на колата или при необходимост от смяна на голям домакински уред трябва да вземат пари назаем от роднини, банки или фирми за бързи кредити.

banner

През 2023 г. 18% от населението на страната живеят в тежки материални и социални лишения, обявиха от НСИ. Това означава, че се лишават от поне 7 от общо 13 показателя за водене на достоен живот.

Най-голям е делът на българите, които нямат заделени пари за неочакван разход. Но и планираните разходи са огромен проблем за голяма част от населението.

Домакинствата на 44,2% от хората в страната, или 2,8 млн. души, не могат да си позволят всяка година едноседмична почивка извън дома. С плащането навреме на вноски по заеми, битови сметки и наеми затруднения са имали 18,8% от хората в страната, показват данните.

Огромен проблем за домакинствата е и обзавеждането на дома. 41,8% от хората не могат да си позволят смяна на остарели мебели.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space