77,3 години средно живеят българките – със седем години повече от мъжете у нас. Очакваната средна продължителност на живота за населението на страната за периода 2021 – 2023 г. е 73,5 години. Данните са на Националния статистически институт.

“Всеки пети човек у нас умира, преди да навърши 65

Има доста голяма разлика в процентно отношение между мъже и жени – 27 срещу 12%. Силният пол живее 7 години по-малко в сравнение с дамите”, обясни и Магдалена Костова – директор “Демографска и социална статистика” в НСИ, пред Нова тв.

Макар продължителността на живот в България да се е увеличила с година и половина, тя остава най-ниска в Европа. Там е 81,5 години, за мъжете е 78,9, а за жените – 84,2 г. Най-висока е в Лихтенщайн и в Швейцария, където хората живеят средно по 6-7 години повече от българите.

banner

В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space