Имахме доста добър имунизационен обхват на морбили, но от 2018 г. насам е около 92. През 2020 и 2021 г. сме под 90%. Това е смъртноносен вирус и има риск при покритие под 95% да има внос на заболяването от Европа. Нямаме данни за нови случаи на морбили в България. Това каза епидемиологът д-р Християна Бацелова в ефира на „Твоят ден“.

Паоло Джентилони: Ако България не спазва критериите, няма да влезе в еврозоната – точкаbiss.bg“Сериозният ръст на морбили в Европа се дължи на многото неваксинирани. В Босна и Херцеговина например обхватът е само 43%. Това неминуемо води до завръщане на заболяването. Във всяка една възраст морбилите могат да протекат тежко. Най-големи усложнения обаче може да се получат при децата до 5-годишна възраст, които са неваксинирани, както и при възрастните над 30 г.“, посочи медикът.

По думите ѝ ваксината срещу морбили у нас е задължителна. „Първата доза се прилага на 13 месеца, втората – на 12 години“, обясни д-р Бацелова.

Според нея морбили е въздушно-капкова инфекция, която лесно се разпространява при кихане и кашляне. „Инкубационният период е около 21 дни, а средно към 10-14-и ден контактните вече имат симптоми. Сред тях са повишена температура, хрема и „воднисти“ очи. След това излиза ситен обрив, който се разпространява от главата. Този вирус води до имуносупресия“, отбеляза още епидемиологът.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space