39.4% от българите посягат към цигарите. Употребата на тютюн е намаляла с 1% през последните години, но страната ни остава на първо място по тютюнопушене в Европейския съюз. Близо 32% от децата на възраст между 13 и 15 години пушат. 30% от момичетата и 21% от момчетата над 15 години са пушачи. Данните бяха изнесени на събитие в резиденцията на британския посланик в България, организирано от фармацевтична компания, и са по повод 31 май – Световният ден за борба с тютюнопушенето, предава БНТ. Употребата на цигари е основна причина за появата на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Над 90 600 българи страдат от това заболяване, като броят им през последните години непрекъснато се увеличава. Честотата на заболяването у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението.

„Употребата на тютюн е причина за смъртта на 8 млн. човека всяка година в световен мащаб, а ХОББ засяга 1 на всеки 10 души над 40 години и е третата водеща причина за смърт в света. С течение на времето излагането на тютюневия дим уврежда белите дробове и дихателните пътища, а тази дългосрочна експозиция може да причини ХОББ. Статистиката сочи, че пушенето е причина за 8 от 10 смъртни случай, свързани с ХОББ“, каза търговският директор на посолството на Великобритания в България г-н Тим Буйсере.

Д-р Михаил Михов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари обясни връзката между тютюнопушенето и появата на ХОББ.

„Ако спрете цигарите преди 45-годишна възраст, може да намалите риска от развитие на ХОББ на 65-70. След 1 година опасността от исхемична болест на сърцето може да намалее с 50%, а след 5 години рискът от мозъчен инсулт може да се равнява на риска при непушачите. Отказът от употребата на цигари може да намали уврежданията на репродуктивното здраве и фертилитета. За съжаление обаче, независимо че тютюнопушенето може да доведе до ХОББ и да повлияе изключително негативно на здравето на човек, данните сочат, че 35% от пациентите с това заболяване продължават да употребяват тютюневи изделия. А едва между 10 и 40% от болните се придържат към лечението“, заяви д-р Михов.

banner

„ХОББ е трета водеща причина за смърт в света. Приблизително 384 млн. имат ХОББ в световен мащаб, като 70% от пациентите с ХОББ може да са недиагностицирани. По данни на СЗО от 2019 год. ХОББ е водеща причина за смърт в България след исхемичната болест на сърцето, инсулта и хипертоничната болест на сърцето. Пациентите с ХОББ често имат и други заболявания, които могат да окажат влияние върху хода на заболяването​“, обясни пулмологът доц. д-р Динко Вълев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space