Цената на основни хранителни продукти, както и на плодовете и зеленчуците продължава да върви нагоре, макар и да се отбелязва сезонно поевтиняване на пресните зеленчуци. Индексът на тържищните цени се е повишил с 1,37 на сто до 2,140 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В Монтана няма рязко поскъпване на продуктите. Според Камен Аврамов, собственик на хранителен магазин, има промяна на борсовите цени. „В търговията на дребно от доста време цените са постоянни, което е обусловено от намаленото потребление. Има промяна и в самия начин на пазаруване – хората се ориентират все повече към полуфабрикати, кетъринг и заведения за бързо хранене. Пазарните повишения може да се поемат от складовете на едро. Има еднакви продукти на различни марки с чувствителни разлики в цените. Големите производители поддържат основните си стоки на близки, нормални цени. Увеличаване на печалбата се търси чрез пускане на нови продукти на пазара“, коментира той. И допълни, че фермерските пазари много конкурират търговията на дребно.

Има покачване на цените в световен мащаб, смята доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. „Има по-слаби реколти през стопанската година – от септември до септември. Имаше наводнения в Русия, войната в Украйна продължава, тези фактори влияят. Ще има леко покачване, но като цяло цените ще се задържат на сегашните си нива“, прогнозира той.

От своя страна доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник към БСК, посочи, че цените на оранжерийните продукти намаляват, а на вносните се вдигат. „Глобалните климатични промени доведоха до големи проблеми в световен мащаб, а цените на борсите скочиха. Русия и Украйна са големи производители на добавки за млечни продукти. Имаме и вътрешни причини за ръст на цените – те са макроикономически. Административното увеличение на доходите, без ръст на БВП и производителността, не може да доведе до по-голямо предлагане, а само до увеличение на цените. Нискодоходните групи пазаруват главно млечни продукти и хляб, краставици, домати – това създава инфлационни предпоставки“, отбеляза той.

banner

По думите му общата годишна инфлация няма да надмине 3,4%. „Това е проблем за влизането в еврозоната. Цените зависят от това дали ще има устойчиво правителство и актуализация на бюджета“, допълни Ножаров.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space