Доц. Кунчев обясни, че всички европейски страни са получили информация след случая с 30 000 заразени и десетки починали при кръвопреливане на пациенти във Великобритания.

„Случилото се е престъпление. Да не изпълниш основни изисквания, и това да доведе до заразяване на стотици и смърт на десетки хора, е професионално престъпление. В България кръвта за преливане, се изследва задължително за няколко заболявания, както и след това се изследва и повторно. Бяха въведени технологии, които улавят и най-малката възможност, ако кръвта е заразена”, каза в ефира на „Събуди се” главният здравен инспектор.

По негови думи коклюшът остава в центъра на събитията. „Пандемията върви с ниски темпове. Няма широко разпространение на заболяването. От 1000 заразени от коклюш, малко над 100 са в болница. Близо 400 бременни жени са се имунизирали през последните дни. Имунизационният календар при децата трябва да се спазва стриктно”, обясни доц. Кунчев. Той допълни, че няма нови случаи на починали, вследствие на коклюш.

Според Кънчев тази година има бум на хора ухапани от кърлежи, но това не означавало, че задължително ще се развие някакво заболяване. „До 24 часа след впиването, е добре кърлежът да бъде изваден”, каза той.

banner

„Има случаи на 120 кърлежа, намерени на ухото на крава. Затова има риск и при хората”, обясни доц. Кунчев и посъветва да се внимава при преминаване в тревисти райони.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space