В България чисто културно притежаването на жилище има приоритет в трупането на фамилно богатство. В северните държави предпочитат да наемат, в Южна Европа предпочитат да притежават. Това заяви в ефира на бТВ банкерът Левон Хампарцумян във връзка със затягането на правилата за отпускане на ипотечни кредити от БНБ.

„Италианците изглеждат по-богати статистически от немците, защото италианците притежават, а немците наемат“, коментира още той.

По думите му „икономиката на България върви нагоре, хората имат пари, понякога се чудят какво да правят, нормално е, като стандартът расте, да искате да смените жилището, например в район с по-добра урбанизация“.

Според него БНБ „нищо ново не се опитва да направи, това са мерки да се поохлади пазарът, те и сега са много меки мерки, нищо не е толкова силно, по-скоро е препоръка банките да внимават“.

banner

„БНБ имат в арсенала си и по-твърди мерки, те не виждат причини пазарът да е прегрял, някои анализатори имат по-различно мнение“, посочи още той.

„Може да станат по-високи изискванията за самоучастие, цената зависи от риска на кредитополучател.

Колкото са по-високи перспективите, толкова по-нисък е кредитът, лихвите са ниски, не трябва да се теглят кредити на ръба на това да могат да бъдат плащани, трябва човек да очаква променливи лихви, всеки човек трябва да прецени буфера си, понякога банките ни пазят от самите нас“, обясни още Хампарцумян.

„Различните банки имат много подобни начини за оценки на риска, но не са еднакви, човек е добре да се позавърти малко и да види кой какво му предлага и как го оценява.

Банката, в зависимост от клиента, може да му предложи и по-добри условия – ако си млад, здрав, с добра работа, по-добрата оферта за кредит е по-възможна. Когато имаме 30 годишен ангажимент, трябва да мислим трезво“, допълни той.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space