Продукцията на сектор „Строителство“ се е понижила с 0,1 на сто през март 2024 г. спрямо февруари в Европейския съюз, а в еврозоната е нараснала с 0,1 на сто. Това сочат първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес на страницата й.

На годишна основа (спрямо март 2023 г.) строителството в ЕС през март т.г. е намаляло с 0,7 на сто, докато в еврозоната е нараснало с 0,1 на сто.

В България през март е отчетено повишение на обема на строителството с 0,4 на сто спрямо февруари 2024 г., когато нарасна с 2,6 на сто спрямо януари. Тези данни са сезонно и календарно коригирани, посочва Евростат.

На годишна основа строителният сектор у нас е нараснал с 3,7 на сто през март, а през февруари обемът му се увеличи с 4,2 на сто.

banner

България е на трето място сред страните от Евросъюза с най-голям годишен ръст на строителството през март 2024 година. Преди нашата страна се нареждат Белгия (7,3 на сто) и Италия (3,8 на сто).

На другия край на скалата, сред страните с най-голямо понижение на строителната продукция на годишна основа, са били Полша (-9,6 на сто), Словения (-8,6 на сто) и Чехия (-8,3 на сто) .

При реализацията на инфраструктурни проекти в страните от Евросъюза е регистрирано годишно повишение от 2,7 на сто през март 2024 г., а при строителството на сгради е отчетено понижение с 5,2 на сто./БТА

На месечна база е отчетено понижение при инфраструктурните обекти (-0,8 на сто) и строителството на сгради (-2,6 на сто).

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space