Мерки за авиационно третиране с препарат се въвеждат в област Кърджали, заради каламитет – масова поява на вредители на марокански скакалци, съобщиха от Областна администрация.

Каламитетът е обявен от министъра за земеделието, а мерките са взети на заседанието на Областната епизоотична комисия на 20 май. По време на срещата е докладвано, че засегнатите площи са около 20 хил. декара, като най-много са те на територията на община Черноочене.

Започва прием по схемата за борба с доматения миниращ молец

Отчетено е също, че пръскането с наземна техника не дава резултат. „Близо 9 хил. декара са засегнатите площи в община Черноочене, основно в района на селата Женда, Стражица, а има сигнали и от Комунига“, каза кметът на Черноочене Айджан Ахмед.

banner

Той обясни, че експерти ще обходят терените и че се планира в Общината да бъде въведено частично бедствено положение. Предстои в близките дни да бъде наета фирма, която да извърши пръсканията.

Общинските кметове следва да подадат искане за възстановяване на извършените непредвидени разходи до Комисията по бедствията и авариите, като периодът за прилагане на мерките е до 15 юли.

Ще се пръска с препарати, безвредни за пчелите, по график на населените места. Намножаването на скакалците е благоприятствано от сухата и топла зима и припомнят, че последният каламитет в Кърджалийско бе преди повече от 10 години.

Мароканският скакалец (Dociostaurus maroccanus) е повсеместно разпространен в България и се среща едновременно с италианския скакалец. Локалните средища, от които може да се очаква каламитет на това насекомо, респ. значителни вреди от него, са проучени и добре известни.

Характерна особеност на този скакалец е, че периодично той се проявява в каламитет и, поради това, че има типичен стадиен начин на живот и значително по-мобилен от италианския скакалец, в световен мащаб това насекомо е причина за тотално ликвидиране на големи площи растителност.

Това предполага и значително по-големи разходи за борба с него. Насекомото развива в условията на България едно поколение годишно и зимува като яйце в почвата.

Ларвите се излюпват в края на април – началото на май, когато температурата се задържи над 17 °С. Те преминават 5 възрасти и за период от 30-40 дни се оформят като възрастни насекоми./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space