Доклад на Българската академия на науките за финансите сочи, че има забавяне на инфлацията, но и на икономическия растеж. Темата коментираха икономистът от Института за икономически изследвания към БАН Димитър Събев и основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Събев смята, че държавата не трябва директно да управлява инфлацията. Той посочи, че при ръст на доходите има и ръст на цените.

Станчев каза, че делът на инвестициите в страната е много нисък в сравнение с други години. Икономистът обясни, че изравняването на доходите е стабилно и по-бързо от повишаването на цените.

Гостите коментираха и приемането на еврото. Събев поясни, че в доклада на БАН е упоменато, че няма как валутата да бъде приета до края на 2025 година. Той обясни, че равнището на цените е един от неофициалните критерии. „Никой няма да пусне в еврозоната държава, в която ценовото равнище е на 50% от това в другите страни“, смята експертът. Той е на мнение, че приемането на еврото може да се случи през 2027 г.

banner

Станчев допълни, че законодателните промени са важен момент, но липсва напредък по този показател.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space