Две съдебни инстанции спряха търг за продажбата на самолета на Васил Божков по искане на антикорупционната комисия. Мотивът – ако самолетът бъде продаден, той нямало да може да бъде иззет в полза на държавата, ако някой ден се докаже, че е придобит със средства от престъпление.

Междувременно машината се амортизира, цената й пада и освен това се трупат куп лихви и задължения, които, ако обвиненията срещу Божков не бъдат доказани в съда, може да се окаже, че ще трябва да бъдат платени от данъкоплатците. Той и адвокатите му коментираха казуса и твърдят, че със спирането на търга имуществото се уврежда, без значение дали на финала на съдебната сага ще се окаже отнето в полза на държавата, или върнато като законна собственост на Божков.

„Дали тези пари ще бъдат мои, като се продаде самолетът, или на държавата, няма никакво значение. С действията си КОНПИ и Антон Славчев увреждат собствеността. Когато голямото дело на Антикорупционната комисия приключи, ако изобщо приключи, самолетът ще може да бъде продаден само като скрап“, коментира Васил Божков пред „Дневник“.

В момента двигателите на самолета били свалени, за да се консервират, а летателната машина чака
развръзка по казуса на паркинг в Германия. Антикорупционната комисия обяви през февруари 2021 г., че налага запори на имущество на Васил Божков, като активите са на обща стойност 406 547 219 лв. и включват апартаменти в София и Балчик, къща в Гърция и недвижими имоти в Париж. Освен това комисията тогава поиска отнемане на яхта за 1 100 000 лв. и самолет Bombardier с пазарна стойност 34 000 000 лв.

banner

На 10 януари тази година кантората на частния съдебен изпълнител от София Милен Бъзински обяви, че продава на търг самолет, собственост на фирма на бизнесмена Васил Божков, за 28 739 600 лева без ДДС.

В съобщението за търга беше отбелязано, че върху самолета има вписани три залога и пет запора – на различни основания. Те са от банка, антикорупционната комисия и Националната агенция за приходите.

Публичната продан от частен съдебен изпълнител е по изпълнително дело от Главна дирекция „Главна въздухоплавателна администрация“, която е към Министерството на транспорта.

От документацията, приложена към обявлението за продан, се разбираше, че единият от двата двигателя на самолета е бил свален заради ремонт и обслужване, което ще трае приблизително около 3 месеца и ще струва близо 1 млн. евро. Търгът беше насрочен за 9:00 ч. на 13 февруари, но до процедурата така и не се е стигнало.

Самолетът на Божков в момента е приземен в Германия и ще остане там неизвестно колко още време заради спрения търг.

От документи по казуса се разбира, че през 2014 г. фирма „ВАБО 2012“ ЕООД (с едноличен собственик на капитала Васил Божков) сключва договор за овърдрафт с „Интернешънъл асет банк“ АД. През 2018 г. този кредит е обезпечен чрез залог на движима вещ – самолетът Bombardier, който е собственост на „ВАБО 2017“ (собственост на Васил Божков, „ВАБО 2012“ и още 4 фирми).

Залогът е учреден две години преди Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (тогава КПКОНПИ, а сега след промените в закона КОНПИ) да иска отнемането му.

През 2021 г. (атаката срещу Божков и хазартния му бизнес започва през януари 2020 г.) „ВАБО 2012“ ЕООД получава уведомление от банката за предсрочна изискуемост на задълженията по договора за овърдрафт. Поради липса на плащане банката завежда дело срещу фирмата и я осъжда да плати около 3 500 000 лева, за което е издаден изпълнителен лист.

В края на 2021 г. банката прехвърля възмездно това свое вземане (3 500 000 лева) в полза на „Бългериан хотелс сървисиз“ ЕАД (фирма, свързана с Божков), заедно с всички права и задължения към него, в това число със залога върху самолета.

Новият кредитор образува изпълнително дело въз основа на изпълнителния лист пред ЧСИ Милен Бъзински, като на 20 октомври 2023 г. е изпратена покана за доброволно изпълнение. Заради липса на плащане в срок взискателят „Бългериан хотелс сървисиз“ ЕАД е поискал да се пристъпи към изпълнение, а именно продажбата на заложения самолет на публична продан. Изготвени са оценка на самолета, изчислени са натрупаните разноски и е обявен търгът.

С определение от 25 януари 2024 г. обаче Софийският градски съд (СГС) спира продажбата по искане на КОНПИ, която настоява, че самолетът е запориран в рамките на голямото производство още през февруари 2021 г., по което е блокирано почти цялото имущество на Божков и семейството му. Частният съдебен изпълнител Милен Бъзински спира изпълнителното дело и самолетът няма как да бъде продаден.

Определението на съда е описано в една страница и не съдържа никакви мотиви, като искането на КОНПИ е разгледано и одобрено само формално.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space