Напусна ни емблематичната пловдивчанка Ваня Сивинова. Тя отдаде близо половин век от живота си на Държавен куклен театър-Пловдив като актриса и режисьор.

Изигра стотици роли и представи изкуството си на четири континента, пише Блиц.

Ваня Сивинова завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Куклено актьорско майсторство“ в класа на проф. Атанас Илков.

През 1972 г. е разпределена в Куклен театър – Пловдив. Става една от водещите актриси на трупата. Режисьор е на няколко спектакъла от репертоара на театъра.

banner

Създател, заедно с Иван Сивинов, на куклено-театралното студио „Импресия“, основано през 1977 г. Носителка е на десетки награди и отличия от национални и международни фестивали.

Ваня Сивинова е удостоена с орден „Кирил и Методий“ – ІІ степен. През 2015 г. получава приза на „Акт-унима“ за изключителен принос към българското куклено изкуство.

Поклонението пред голямата актриса е на 22 май в храма „Св. Георги Победоносец“ от 14 часа в София.

Поклон пред паметта ѝ!

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space