Парвовирус B19, известен още като вирус на шамара, заради специфичните обриви по бузите, нахлува и в България, смятат лекари. Инфекцията вече уби дете на три години и половина в Гърция, а други 11 са настанени в болница след като е установено, че са заразени.

Случай на парвовирус B19 е регистриран в Бургас. Това съобщи за Труд news д- р Мирослава Киселкова, експерт от РЗИ Бургас.

Парвовирусът протича с обрив, болки по стави и мускули и температура, обясни д- р Киселкова. Инфекцията е силно заразна при децата, а обривът, който причинява е характерен, по лицето. Въпросният обрив прилича на плесница по бузата и затова инфекцията е известна като вирус на шамара. Тя протича леко при малките пациенти, в повечето случаи, но е опасна за възрастните хора с анемия, отслабена имунна система или при бременни жени.

Инфекционисти коментираха, че рядко се случват усложнения при деца като миокардит, но и такива не са изключени. Доцент Атанас Мангъров каза пред “Труд news”, че всяка вирусна инфекция може да предизвика подобно усложнение, което е автоимунна реакция. Той обясни, че парвовирус B19 е особено опасен при бременни, където може да доведе до трайни увреждания на плода.

banner

Инфекцията с парвовирус е известна и като пета болест, тъй като исторически тя е била пета в списъка на често срещаните детски заболявания, характеризиращи се с обрив.

Освен изброените симптоми- обрив, температура и болки в ставите, при децата, може да се проявят още разстроен стомах, главоболие, хрема. Обривът е ярко червен и обхваща двете бузи на детето, като се разпространява по торса, крайниците, стъпалата и на други места, обривът може да бъде и сърбящ, особено по стъпалата.

Обикновено обривът се появява към края на заболяването. Възможно е да бъде объркан с други вирусни обриви или обрив, свързан с приема на лекарства. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на екстремни температури или прекарва време на слънце.

Възрастните обикновено не развиват обрив по бузите. Вместо това, най-изявеният симптом на парвовирусна инфекция при тях е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените.

Болестта е заразна през седмицата преди появата на обрива. След като вече се появи обривът, пациентът не се счита за заразен и не е необходимо да бъде изолиран.

За парвовируса няма ваксина. Ако човек го преболедува, получава доживотен имунитет.

Превенцията е често миене ръцете на децата, избягване на докосване на лицето, избягване на болни хора и избягване на споделяне на храни или напитки.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space