За четвърта поредна година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ организира Ден на спорта. На тържественото му откриване в Спортната зала на висшето училище присъстваха: ректорът проф. д-р Румен Младенов, ректорското ръководството, трикратната световна и двукратна европейска шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, двукратният олимпийски шампион по гребане кану и зам.-кмет на Пловдив Николай Бухалов, кметът на града Костадин Димитров.

“България може да се гордее не само със своята хилядолетна история и културно-историческо наследство, но и с именитите си спортисти, които покоряват световни върхове под звуците на националния химн”, подчерта в приветственото си слово ректорът на ПУ проф. д-р Румен Младенов.

Кметът Костадин Димитров отбеляза, че неслучайно Пловдив е първият български град Европейска столица на спорта, тъй като е наситен с много таланти.

Трикратната световна и двукратна европейска шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова благодари за помощта, която Пловдивският университет оказва за развитието на художествената гимнастика в България. В знак на благодарност за сътрудничеството, което вече десет години има между висшето училище и клуб „Тракия“ Пловдив, тя връчи на ректора грамота и статуетка. Шампионката поздрави присъстващите за празника и им пожела да обичат спорта, тъй като той е в основата на всичко.

banner

Двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов отбеляза, че Пловдивският университет дълги години създава много добри спортисти и ценни кадри, които дават много за спорта в България.

По-късно в 1-ва аула на Нова сграда на ПУ се проведе изключително емоционална среща със Стефка Костадинова – олимпийски шампион, световен рекордьор в дисциплината „Скок на височина“, председател на Българския олимпийски комитет, и с министъра на младежта и спорта и президент на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

Като възпитаник на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” Стефка Костадинова се развълнува да се завърне там, където е стояла на студентската скамейка. Тя подчерта, че Пловдив е люпилня за шампиони и спортни специалисти, които създават бъдещите олимпийски, световни и европейски шампиони. Със студентите лекоатлетката говори за успехите на българските спортисти на олимпиадите, за възможностите за участие на олимпиада като доброволци и за недостижимия й вече близо 37 години рекорд от 2,09 метра в дисциплината „Скок на височина“. Костадинова посочи, че не приема постижението като лично нейно, а това е рекорд на цяла България, на Пловдив, на нейните треньори, преподаватели, семейство и дори конкуренти.

Министърът на младежта и спорта и президент на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков също поздрави присъстващите по случай Деня на спорта. Той отбеляза, че академичната принадлежност е една и тя остава за цял живот. По време на спортната си кариера състезателите могат да променят клубната си принадлежност, но не и академичната. Министър Глушков пожела на студентите да се възпитават във висок спортен дух и феърплей.

В рамките на Деня на спорта в Пловдивския университет се проведе и учредително заседание на Спортен клуб „Олимпиец“. Стефка Костадинова и Георги Глушков изказаха своите поздравления по този повод и пожелаха на клуба много успехи, с които висшето училище да се гордее занапред.

Официалната част завърши с награждаване на изявилите се спортисти – студенти от Пловдивския университет.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space