Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци, и употребява по-малко хляб, тестени изделия и олио – това сочат данните от наблюдението на Националния статистически институт за потреблението на основни храни през първото тримесечие на годината.

Общият разход средно на човек от домакинството за този период е малко над 2500 лева или с близо 18% повече в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

Данните на статистиката сочат още, че тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2024 година е 2840 лева и нараства с почти 19 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.

Традиционно в структурата му най- висок относителен дял има доходът от работна заплата – над 56%, следван от доходите от пенсии и от самостоятелна заетост.

banner

При разходите е най-голям делът на храните и безалкохолните напитки – почти 30%, следвани от разходите за жилище, данъци, осигуровки и транспорт.

В сравнение с първото тримесечие на миналата година се отчита най-голям ръст в консумацията на зеленчуци – с почти 1 кг до над 14 кг на човек, както и на месото – от малко над 9 до 10 килограма.

Най-голямо намаление има в потреблението на хляб и тестени изделия – от 18,5 кг до 18 кг, както и на олио, чиято консумация пада до 2,5 литра на човек.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space