Учебни заведения, спортни клубове и федерации, асоциации, общини ще станат част от най-активната седмица в Европа и ще демонстрират нуждата от повече движение по време на предстоящото тринадесето издание на MOVE Week. Чрез събитията, част от Седмица на физическата активност и спорта, гражданите имат възможност да опитат различни видове спорт и физическа активност (походи, танци, йога, бойни изкуства, фитнес тренировки и т.н.), за да изберат най-подходящата за своите нужди. През тази година Активната седмица ще се проведе в периода 27 май- 2 юни.

Националните координатори от „BG Бъди активен“ обявиха отворена покана за участници (организатори на събития), като те могат да направят своята регистрация в международния сайт на кампанията, а повече информация за конкретните стъпки за участие могат да бъдат намерени в страницата на сдружението. През тази година, кампанията има и две допълнителни теми с важни послания – Зелен спорт и Спорт за всички възрасти. Акцент на MOVE Week, както и да изминалото преди дни издание на Ден без асансьори, е насърчаването на физическа активност между поколенията. С проекта „Обединяване на поколенията чрез движение“ организаторите стимулират здравословна физическа активност сред две ключови демографски групи: възрастни хора (55+), чието участие във физическа активност и спорт обикновено намалява с възрастта, и млади хора (<24), чиито навици за физическа активност през целия живот са в етап на формиране. С втората тема, посветена на зеления спорт, BG Бъди активен дават възможност на организаторите на събития, да посветят своите тематични активни занимания на мотото “Спорт #БезОтпадъци” и да включат в програмата си дейности като Plogging (спорт в комбинация с почистване), Чисти игри, с които да ангажират децата по интересен и креативен начин в темата за разделно събиране и рециклиране и други.

“Редовната физическа активност и изграждането на навици за здравословен начин на живот стават все по-важни въпроси около които трябва да обедим сили.”, казва Ласка Ненова, основател на BG Бъди активен – “Над половината от децата в България са с наднормено тегло или със затлъстяване, като основните причини са неправилния начин на хранене и ниската физическа активност. Това е една истинска бомба със закъснител, която ще избухне след 10-тина години. Именно за това в тази и във всички кампании, които планираме, поставяме акцент на учебните заведения и в частност на учители, педагози и директори, които са двигателят, който може да направи децата на България по-активни в ежедневието си.”

В Седмица на физическата активност и спорта, участие ще вземат и общините част от надпреварата за ЕКО-отговорна Община 2024, която странира през март и ще продължи до октомври, като на 12-ти октомври, в Деня на Общините на Република България, ще бъде връчена и титлата за най-зелена Община #БезОтпадъци. Приятелската надпревара е част от кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, с която сдружението работи в посока обединени усилия за превъзпитание и информиране на населението за негативите от отпадъчните действия и поемане на отговорност към средата.

banner

Събитието е част от кампанията NowWeMOVE, която промотира ежедневната физическа активност и спорт за всички. MOVE Week е част и от проектите Спорт #БезОтпадъци и Обединяване на поколенията чрез движение, които се осъществяват с подкрепата на Европейската комисия

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space