Две инициативи организира Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив по случай Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.

По традиция в центъра на Пловдив срещу общината на 17 май ще се проведе свободно измерване на артериалното налягане от 10 до 16 часа. Лекари и специализанти ще измерват кръвното на всеки желаещ. Участниците ще получат информация за рисковете от хипертонията и материали за здравословен начин на живот, брошури с нормалните стойности на кръвното налягане и как да разпознаят неговото покачване.

Отделно от това, Клиниката по кардиология ще отвори кабинет №11 на партерния етаж на университетската болница на бул. „Пещерско шосе“ 66 за безплатни прегледи на сърцето. Те ще се проведат от 9 до 13 часа, след предварително записан час на телефон 032/602 377.

Хипертонията е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Повече от две трети от пациентите в кардиологичната клиника са с придружаващо заболяване високо кръвно.

banner

Има тенденция към увеличаване на честотата на хипертониците, както и снижаване на възрастта на засегнатите. Последните данни сочат, че от високо кръвно страдат над 52 процента от българите.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space