Остава ден до държавните зрелостни изпити след 12 клас. Утре е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература, на който ще се явят над 50 хиляди младежи в над 750 училища.

В понеделник, 19 май зрелостниците трябва да се явят и на втората задължителна матура.

„Организацията в училищата е много стройна, от зрелостниците се изисква единствено да дойдат навреме“, коментира пред БНТ Асен Александров – директор на 51-во средно училище в София.

„Най-късно трябва да са в 07:50 – 07:55 в училището, тъй като трябва да влязат в сградата до 08.20 часа. В 08.30 часа излизат паролите за първата част от изпита и после няма да можем да пускаме ученици. Бих ги посъветвал да отидат в училищата и по-рано, дори в 07.30“, допълни той.

banner

Зрелостниците трябва да си носят личната карта и служебната бележка за допускане на изпит – могат да я покажат и в хартиен, и в електронен вариант.

Матурата по български език и литература е от три части. В първата има 23 въпроса със затворен и отворен отговор и трае 60 минути. Втората част е от 17 въпроса, отново за 60 минути. Третата част е 120 минути – тогава зрелостниците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе. На изпитите се пише с черна химикалка.

„След като започне третата част, зрелостниците нямат право да излизат през първите 60 минути, дори и да не напишат нищо“, предупреди Асен Александров. По думите му няма съществени разлики в изпита по български от миналите години.

„Въпросите се подобряват, цели се учениците да показват повече разсъждения и критично мислене“, каза още Александров.

По данни на МОН най-предпочитаният предмет за втората задължителна матура отново е английският език.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space