Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения от заболяването беше спасено след денонощна борба за живота му и триседмично лечение в столична болница.

Новороденото бебе постъпва в интензивното неонатологично отделение на болница „Токуда“ с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност. Направената рентгенография установява данни за лобарна пневмония с възпалителна активност.

Поради отрицателна серология за обичайните инфекции на бебето е направен PCR тест за коклюш, който е позитивен. Неонатолозите своевременно започват насочено лечение за коклюшната инфекция.

Налага се включване на допълнителни антибиотици и медикаменти заради повишаваща се по време на престоя възпалителна активност и изключително завишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция, обясняват лекарите.

banner

Детето има необходимост от подпомагане на дишането и кислородотерапия. Въпреки интензивното лечение то развива полиорганна недостатъчност, засягаща белия дроб и функцията на сърцето.

„След триседмично лечение, в рамките на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната недостатъчност, както и възпалителната активност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лечение и препоръки за последващо проследяване“, посочи д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология.

Предвид изключително тежкото протичане на заболяването при бебетата тя посъветва бременните жени да се имунизират срещу коклюш между 27-а и 36-а гестационна седмица.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space