7 бременни жени си  поставиха в РЗИ –Пловдив ваксина срещу коклюш в първия ден от въведените временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на инфекциозното заболяване.

Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, с намалено антигенно съдържание на всички желаещи бременни жени от 27-36 гестационна седмица, пише БНР.

Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед/наблюдение/, насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специаист, от който е виден настоящия период на бременността, обясни Д-р Таня Учорджиева от отдел Противоепидемичен контрол на пловдивската здравна инспекция.

Имунизация се провежда всеки делничен ден в специализирания кабинет на РЗИ – Пловдив,  от 9.00 до 16.00 часа.

banner

Също така до края на юли ще се прави и безплатна диагностика с PCR тестове за коклюш като има определен алгоритъм, който е разпратен с указания на общопрактикуващите лекари и предиатрите. Изготвени са и критерии за изследването.

“ Критериите за тестовете са яни и са регламентирани. Приоритет е най-уязвимата група, предимно децата до 5 години, случите, при които  протичането е тежко и пациентите са хоспитализирани, в случаите, когато имаме регистриран взрив от заболяването в организиран колектив и когато това е първия случаи за населеното място“,  допълни д-р Учорджиева.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space