Настъпването на пролетта е свързано с разпространението на редица инфекциозни заболявания с разнообразна клинична картина. Краят на зимния сезон бележи и спад в циркулацията на грип А, който се характеризира с по-тежко протичане и с увеличаване на случаите на остри респираторни заболявания, предизвикани от грип В. Клиничната картина при двата типа грип е сходна – висока температура, втрисане, кашлица, мускулни болки и силно изразена обща отпадналост, пояснява д-р Анелия Зашева, лекар-специализант в Клиниката по инфекциозни заболявания на ВМА.

Риск от по-тежко протичане и усложнения имат децата в ранна детска възраст, възрастните хора над 65 години, бременните жени, пациентите, приемащи имуносупресивна терапия, както и тези с хронични заболявания. Хората, поставили си годишната противогрипна ваксина, са защитени както срещу грип А, така и срещу грип В и дори да се разболеят, протичането при тях ще бъде по-леко.

Редица други респираторни вируси също могат да ни разболеят и да ни причинят дискомфорт през пролетните месеци, предупреждава д-р Зашева. Такива са парагрипните вируси, човешкият метапневмовирус, бока- и риновирусите. Тяхното протичане рядко е тежко и симптомите обикновено отшумяват за няколко дни до седмица. Характерни са хремата, болките в гърлото, кашлицата.

Разбира се, не трябва да забравяме и за COVID-19, макар че за щастие случаите на тежко протичане и нужда от болнично лечение при него вече са значително по-редки, пояснява медикът.

banner

В момента в страната се наблюдава и значително увеличение на случаите на коклюш. То е силно заразна въздушно-капкова инфекция, причиняваща се от бактерията Bordetella pertussis. Първоначалните симптоми на заболяването са неразличими от другите респираторни инфекции, като седмица след тях се появява и характерната пристъпна кашлица. Макар заболяването да е характерно предимно за детската възраст, риск от заразяване има и при по-възрастните хора поради изчерпване на ваксинационния имунитет. Заболяването при тях протича по-леко и характерната кашлица може да липсва, но въпреки това те са силно заразни за околните. За да се осигури протекция на новородените, които са най-уязвимата група, е препоръчителна реваксинацията на бременните в третия триместър.

Причинителите на вирусния гастроентерит се разпространяват целогодишно, но със затоплянето на времето обикновено се наблюдава увеличение в случаите им. Най-честите причинители са ротавирус, норовирус, адено- и астровирус. Заболяването протича с гадене, повръщане, коремни болки и температура.

За да се предпазим, е важно да поддържаме лична хигиена, като внимателно мием ръцете си, и избягваме консумацията на замърсена храна и вода. Особено внимателни трябва да бъдем при консумирането на храна, приготвена в ресторанти и заведения за бързо хранене. При лечението от основно значение е рехидратацията и спазването на диета, а ако до два дни от началото на симптомите не наблюдаваме подобрение в състоянието, е важно да се консултираме с лекар, съветва д-р Анелия Зашева.darik

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space