Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило „тихото“ разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация, предаде БНР.

Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици. В същото време 75 на сто от тях са били лекувани с такива медикаменти на принципа „в случай, че помогнат“.

Като цяло използването на антибиотици не е подобрило клиничния изход за болните с коронавирус. Вместо това обаче то може да е вредно за хората без бактериална инфекция. По тази причина има спешна нужда от рационалното използване на антибиотични лекарства, за да бъдат намалени ненужните негативни последици както за пациентите, така и за населението.

Разкритията подчертават необходимостта от подобряване на предписването на антибиотици по целия свят, заяви помощник генералният директор на СЗО за антимикробната резистентност доктор Юкико Накатани. Въпросите се очаква да бъдат обсъдени през септември на срещата на високо ниво на Общото събрание на ООН, посветена на антимикробната резистентност.

banner

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space