Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Пловдив.

Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – „Димитър Матевски“ и „Черноризец Храбър“. Децата са добре, на домашно лечение, уточни д-р Панайотова. Контактните им съученици са под карантина за 2 седмици, считано от 18 април, когато са регистрирани случаите.

Заразени с коклюш са и дете на година и 9 месеца, което не посещава детско заведение, както и 17-годишен ученик от асеновградско училище. Той обаче повече от месец не е посещавал учебни занятия, затова там не се налага карантина.

И 4-те деца имат необходимите ваксини, може би заради това заболяването при тях протича леко, коментира д-р Панайотова.

banner

Тя припомни, че коклюшът е въздушно-капкова инфекция и се прилагат познатите ни от КОВИД мерки – често проветряване и дезинфекция на помещенията.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space