Коклюш е много сериозно заболяване. Смъртността стига до 3-4%. Най-рискови са новородените преди първите имунизации. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в предаването „Тази сутрин“.

Относно случая с двете починали деца от коклюш, тя уточни, че конкретните прични се изясняват.

Става дума за сериозно заболяване, затова ваксинацията е сред задължителните. По отношение на заболяванто – започва с хрема, кашлица, температура.

По думите ѝ очевидно има скрита заболеваемост, защото „не се открива източникът“.

banner

Всички разпространяват особено болните. Още преди изявата на симптомите болният човек може да излъчва бактерии и да заразява. Ако се хване в първата седмица ще премине много леко. Ако не се лекува, при неваксинирани лица се стига до тези гърчове.

Проф. Христова препоръча на бременни жени да се реимумизират.

„Имаме над 280 случая на коклюш, те ще нарастват. Виждам възможността да стигнем до 1000 случая“, посочи проф. Христова.

Тя отбеляза, че няма нови регистрирани случаи на морбили.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space