С настъпването на по-топлото време се увеличава и броят на ухапаните от кърлежи. Основният риск е заразяване с лаймска болест. За първите четири месеца регистрираните пациенти са 25. За същия период година по-рано те са били едва 12.

Общините в цялата страна вече се борят с вредителите чрез препарати, с които се обработват тревните площи, предава Bulgaria ON AIR.

Двама пациенти са приети в тежко състояние в Инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, след като са били ухапани от кърлеж.

Донка Колева е една от тях. Постъпила със симптомите няколко дни, след като била ухапана от кърлеж под мишницата.

banner

В пловдивската клиника се намира и 40-годишен пациент от Хасково с лаймска болест.

„Ухапаните са в задоволително към добро състояние, особено пациентката с марсилската треска“, уточни началникът на Клиниката по инфекциозни болести доц. Улиана Бойкинова.

Лаймската болест протича в няколко фази, като причинява увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система. С наближаването на летния сезон излетите крият своите рискове.

„Трябва да проверяват дрехи, изходът може да бъде фатален“, посъветва още доц. Бойкинова.

20 са ухапаните от кърлеж пациенти, лежали в Инфекциозната болница в Пловдив за последната една година.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space