Речните нива ще се повишават на 17-и, 18-и и 19 април заради валежи, сочи информация на сайта на Министерството на околната среда и водите.

Ще се повишават речните нива в целия Дунавски басейн, значително – във водосборите на реките Нишава, Искър, Вит, Осъм и Янтра. На 18 април речните нива във водосборите западно от този на река Янтра ще се понижават, а в останалата част от басейна ще продължат да се повишават, в резултат на валежи. На 19 април отново ще се повишават речните нива в целия басейн, по-съществено – в следобедните и вечерните часове в планинските райони.

През нощта срещу и в сутрешните часове на 18 април заради валежи ще се повишават речните нива в целия Черноморски басейн, значително – във водосбора на река Камчия. На 19 април отново ще има повишения на речните нива в целия басейн, по-съществени – във вечерните часове във водосборите на южните черноморски реки.

Ще се повишат речните нива в целия Източнобеломорски басейн, значително – във водосборите на реките Тунджа и Марица, на 17 април в резултат на валежи ще се повишават речните нива в целия басейн.

banner

На 18 април речните нива в по-голяма част от Източнобеломорския басейн ще се понижават, а в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на нивата на рило-родопските притоци на река Марица и във водосбора на река Арда. На 19 април отново ще има повишения на речните нива в целия басейн, по-съществени – в следобедните и вечерните часове.

Очакват се значителни повишения на речните нива в целия Западнобеломорски басейн на 17-и и през нощта срещу 18 април. В четвъртък речните нива в по-голяма част от басейна ще се понижават, а в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на нивата основно в долната част от водосбора на река Струма, под Благоевград. На 19 април в резултат на валежи отново ще има повишения на речните нива в целия басейн, по-съществени – в следобедните и вечерните часове.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения в следобедните и вечерните часове на 17 април и през нощта срещу 18 април, както следва: във водосборите на реките Ерма, Ябланица, Габерска, Нишава, Искър над град Своге, Вит – в планинските части. През нощта срещу и в сутрешните часове на 18 април: във водосборите на реките Осъм – в планинските части, Янтра при реките Видима, Златаришка и Русенски лом – река Ялма/Сеяческа; във водосбора на река Камчия – реките Луда Камчия, Балабандере, Казандере, Голяма река; във водосборите на реките Тунджа над язовир Копринка и Марица – реките Тополница, Буновщица, Смолска, Мътивир, Очушница, Гуцалска, Ибър, Стара (Костенецка), Чаирска, Яденица; във водосборите на реките Места и Струма.

 

 

 

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space