Вандалска атака в центъра на Пловдив. Група пияни младежи счупиха едно от стъклата на декоративните ограждения на Голямата базилика в центъра на Пловдив. В сградата се съхраняват древноримските мозайки, които са напът да станат част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Извършителите са четирима. Действията им са заснети от една от охранителните камери на обекта.

„Актът е извършен в ранните часове на 7 април. На камерата за видеонаблюдение се виждат хора, които прииждат от близко нощно заведение. След три опита чупят предпазното стъкло на парапета с ритници”, обясни в ефира на „Здравей, България” доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, директор на Общинския институт „Старинен Пловдив”.

По нейни думи на записа от камерата се вижда и как вандалите хвърлят бутилки по артефакти в базиликата, уринират и повръщат вътре.

banner

„Има охрана, но тя спазват определен протокол и само е сигнализирала дежурния отговорник. Ще подадем писмен сигнал в полицията, като ще им предоставим всички материали от видеонаблюдението”, каза още доц. д-р Кантарева-Дечева.

Счупеното стъкло временно е подменено с плексиглас, а според съседи в района вандалите са били рускоговоряща група от над 20 души.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space