В България не само изоставаме на индивидуално ниво като граждани в развитието на компетенции за справяне в цифровата ера, но и нашите бизнеси също са на едно от последните места по внедряване на дигитални технологии. Това каза ръководителят на Дигиталния иновационен хъб „Тракия“ Христиан Даскалов в студиото на „България сутрин“.


Според проучване в ерата на изкуствения интелект и неспиращо развитие на модерните технологии се оказва, че малко над 30% от българите имат базова цифрова грамотност. Това са едни от последните данни, изнесени от министъра на електронното управление. На този фон се предлагат курсове, с които да повишим дигиталните си умения.

Проблемът не е само в изоставането, но и в това, че нямаме самочувствие, че можем да го наваксаме достатъчно бързо, смята киберекспертът.

banner

„Министерството на електронното управление си постави грандиозна цел – да достигнем повече от 50% дигитална грамотност до края на десетилетието. Това ще ни постави отново на последно място“, прогнозира Даскалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът обясни и какво всъщност означава „дигиталната грамотност“: „Един от аспектите на дигиталната грамотност е базовата киберхигиена. Това означава, че ако ще използваме онлайн банкиране, да знаем как, за да не бъдем хакнати и да ни източат сметката. Не просто да ползваме технологиите, а да ги разбираме достатъчно, за да не бъдем тяхна жертва“.

Даскалов отбеляза, че в класацията България е на последно място преди Румъния. И една от причините е застаряващото население.

„Проучването на Евростат показва, че колкото по-възрастно е населението, толкова по-ниска е дигиталната грамотност. Трябва да се стремим да достигнем и до тези хора, които вече са на пазара на труда – застаряващото население. Министерството на труда и социалната политика, за интересуващите се компании, имат обявена цел – до края на 2026 г. да обучи 500 000 души. В България нямаме стандарти за обучение на тези обучители. Трябва да знаем добрите практики“, посъветва ръководителят на Дигиталния иновационен хъб „Тракия“.

Има мрежа от децентрализирани хъбове и те трябва да постигнат предоставяне чрез финансиране от Програма „Дигитална Европа“ безвъзмездни услуги за дигитализация на бизнеса в различни сектори.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space