IN MEMORIAM: Напусна ни доц. д-р Атанас Бучков

На 2 август 2021 г. внезапно ни напусна нашият колега и приятел доц. д-р Атанас Бучков, съобщиха от Катедра „Българска литература и теория на литературата“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

В университетското си битие доц. д-р Атанас Бучков (1949 – 2021 г.) се налага като изследовател с влечение към теоретично осмисляне на явленията, принципно обвързани с изискването за хуманистична ангажираност на художествените послания. Рнните му книги „Литературнокритически фрагменти“, „Емилиян Станев и проблемът за кризата на авторството“, „Критически залисии от вчера и днес“ го представят като задълбочен научен тълкувател. В зрялата си научна възраст доц. д-р Атанас Бучков създава изследвания, които доказват и утвърждават значимостта му като учен и оригинален интерпретатор.

Дългогодишният ръководител на Катедра „Българска литература и теория на литературата“ се проявява като достоен учен и човек, загрижен за израстването на поколения преподаватели от Филологическия факултет.

Неговата емпатийна колегиалност и отзивчивост са в основата на преподавателския му авторитет. Всеки колега, който се е обърнал към него за помощк и съдействие, винаги е получавал всеотдайна подкрепа и искрено човешко съпричастие.

Заслугите му за усвояването на научния и моралния дух на големия литературовед Михаил Бахтин са сред литературоведските му постижения.

Добродетелен човек и приятел, доц. д-р Атанас Бучков е сред паметните филолози на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Личността и делото му ще останат завинаги в сърцата ни!

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Опелото ще се състои на 5 август 2021 г. от 12.00 часа в църквата на Централни гробища в Пловдив. 

 

Banner 468 x 60 px