Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от днес медна възпоменателна монета на тема „125 години от рождението на Панчо Владигеров“ от серията „Български творци“, съобщават от Централната банка.


Цената на монетата при пускане в обращение е 54 лева. Номиналната й стойност е 2 лева. Монетата е в тираж 7000 броя.

На лицето на монетата са изобразени горе – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея – на нотно петолиние е изписана номиналната стойност „2 лева“ на два реда, а околовръст – надпис „Българска народна банка“ и годината на емисията – 2024.

banner

На гърба на монетата е изобразен Панчо Владигеров, а околовръст има надпис „125 години от рождението на Панчо Владигеров“.

Монетата ще се продава в БНБ – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ 1 и на четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ 10.

От БНБ разясняват, че всеки ще може да закупи от касите на Централната банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. От БНБ припомнят още, че монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

От БНБ информират, че до края на работния ден днес ще предоставят новата монета на „Инвестбанк“ АД, „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД, „Токуда Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техни офиси и клонове.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!