Адвокати от шест града поискаха незабавно разследване по повод изнесени данни около Мартин Божанов. Това се посочва в позиция на адвокатските съвети във Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян. Документът бе получен в БТА.

Адвокатите изразяват публичното си възмущение и нетърпимост срещу изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около публично осветлените Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото и „пълното насрещно бездействие на Прокуратурата на Република България“, пише в позицията.

Те посочват, че за тях звучат абсурдно изнесените от съдия Владислава Цариградска данни, че в миналото е била заплашвана и продължава да бъде заплашвана и до днес от лица, гравитиращи около горепосочените кръгове, и вместо тези лица да бъдат незабавно арестувани и опасността български съдия да пострада да бъде неутрализирана, на същата да ѝ бъде назначавана съдебна охрана, отправилите заплахите лица се разхождат свободно в обществото.

banner

Абсурдни, според адвокатите, са и изнесените данни, че в правова държава, каквато трябва да е България, висши представители и ръководители на „органите на прокуратурата са се сраснали с и подкрепят престъпността и в същото време същите тези органи не предприемат никакви действия по разследване, които да опровергаят изнесените факти, даващи основание за предполагане на наличие на организирани престъпни групи, с участието на прокурори и съдии на ръководни постове, или пък, ако изнесената информация е вярна, да се предприеме наказателно преследване на виновните лица, които да понесат наказания с цялата строгост на закона“.

Адвокатите изразяват пълната си подкрепа към съдия Владислава Цариградска.

Пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa бъдe бeзyчacтнa, ĸoгaтo e пocтaвeнa пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa cъдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa. Упражняването на адвокатската професия в частност и
всички юридически професии имат смисъл единствено при функционирането на справедлив, безпристрастен и независим съд, подвластен единствено на закона, пишат адвокатите.

Публичните разкрития за съществуващите сфери на влияние в прокуратурата и съда и използването им за користни цели трябва да бъдат изобличени незабавно и участниците в тях подведени под наказателна отговорност. Конкретните обстоятелства, изнесени от медиите и от съдия Цариградска, изискват спешни действия за прекъсване на това „уродливо състояние“. Действия по назначаване на охрана на действащ магистрат срещу когото в настоящата ситуация заплахите продължават са палиативни грижи, пише в позицията.

Според адвокатите е необходимо решително действие на всички нива.

Общecтвoтo ни мoжe дa фyнĸциoниpa нopмaлнo eдинcтвeнo пpи eднaĸвo пpилaгaнe нa зaĸoнa cпpямo вcичĸи гpaждaни, yвaжeниe ĸъм cъдa и нeпoгaзвaнe нa нeгoвaтa нeзaвиcимocт, ĸaĸтo и пpoвeждaнe нa шиpoĸ oбщecтвeн и пpoфecиoнaлeн дeбaт, пpи нaличиe нa пpoблeми oт зaĸoнoдaтeлнo ecтecтвo, каквито често възникват и се поставят във фокуса на общественото внимание, пише в позицията.

Адвокатите апелират цялата юридическа общност да не стои безучастна и да не изказва само в разговори на четири очи възмущението си от случващото се, а да застане с ясна позиция, с която да изиска от компетентните органи да влезнат във функциите си.

Те настояват всички правоохранителни органи да пресекат със законни средства всички заплахи за сигурността на съдия Цариградска и другите магистрати в нейното положение и освен да ѝ осигурят охрана, да неутрализират незабавно източниците на отправените заплахи.

В позицията има апел към прокуратурата да започне незабавно, бързо и безпристрастно разследване на изложените данни и обстоятелства, и при наличието на данни за извършени престъпления, да образуват досъдебни производства и да не се поколебават да повдигнат обвинения, дори и на висши политици и магистрати.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space