Бум на заразените с коклюш у нас. За месец и половина официално потвърдените случаи са 9. А за цялата 2023-та година те са били 26.

Освен неваксинирани бебета и деца, коклюш е потвърден и при хора на 18 и 40 години. Последната имунизация срещу болестта е на 12-годишна възраст. А имунитетът, който осигурява, е около 10 години.

Два от официално потвърдените случаи на Коклюш са от практиката на доктор Гончаров. Инфекцията при неваксинирано бебе на 2 месеца и 15-годишно момиче, което е пропуснало последната имунизация на 12 години е преминала без усложнения, предава БНТ.

banner

„При кърмачетата, особено до 3-месечна възраст – до 3, 4% от тях могат да имат фатални усложнения и те са главно белодробни . Развива се една пневмония, която може да бъде много тежка. Може да се развие дехидратация и дихателна недостатъчност“, каза д-р Андрей Гончаров – педиатър в УМБАЛ „Лозенец“ .

Коклюшът се разпознава по-трудно от лекарите.

„Става по-лесно разпознаваемо, когато навлезе в етапа, познат на повечето хора като „магарешка кашлица“. Пациентите започват да кашлят силно, непрестанно, с позиви за повръщане“, обясни д-р Гончаров.

Диагнозата „Коклюш “ се поставя след тест, който не се заплаща от Здравната каса. В Националния център по заразни и паразитни болести изследват проби, изпратени от лечебните заведения в цялата страна.

„Понякога се разболяват и ваксинирани, но карат доста по-леко . Защото не всеки може да изгради добра имунна защита. Коклюшът би трябвало да има реваксинации, а някои пропускат тези реваксинации. А в България последната реваксинация за коклюш е на 12-годишна възраст“, каза доц. Виктория Лефтерова – завеждащ отдел „Микробиология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Имунитетът не е цял живот. За десетина години имунитетът значително отслабва към коклюш и може да се разболееш“, посочи проф. Тодор Кантарджиев – епидемиолог.

В някои държави семействата, които очакват дете, се имунизират срещу коклюш, за да го предпазят от евентуално заразяване. Иначе у нас болните подлежат на задължителна карантина, а за контактните им лекарите препоръчват имунизация. От здравното министерство не ни отговориха ще има ли по-специални мерки за овладяване на инфекцията.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space