На всички български морски плажове да бъде осигурен достъп на хора с увреждания, решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Лицата с група инвалидност и с чужда помощ са 30 823, а децата 13 046, пише в мотивите към промените в закона.

Съгласно поправките новите съоръжения трябва да позволяват на хората в неравностойно положение да влизат и излизат свободно във и от водата, а отговорността за това се възлага на концесионерите.

banner

„Достъпността на морските плажове не бива да се разглежда само в частта за изграждане на пътеки по пясъчната ивица, както в момента се изпълнява от част от концесионерите. Под достъпност би трябвало да разбираме целия процес – от възможността хората с увреждания да стигнат първо до плажната ивица, да преминат през нея и да могат да влязат във водата“, пишат вносителите на промените.

Според тях повишаването на достъпността на морските ни плажове ще доведе и до увеличение на туристическия поток.

Като пример те посочват Гърция, която е изградила много добра инфраструктура по плажовете си за хората с увреждания, което привлича и повече туристи.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space