Обсъждат спиране на плановите операции в цялата страна

Все още се обсъжда дали да спрат от понеделник плановите операции в цялата страна. Няма окончателно решение още. Това заяви пред БНР зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Продължава локалното взимане на решения, защото ситуацията в страната е специфична и динамична. Министерството на здравеопазването е в ежедневна координация с РЗИ и областните щабове“, посочи Начева.

По думите ѝ електронната система за ваксинирането регулираме по-правилно наличните количества ваксини. „Надграждаме информация със всички данни за постъпващи ваксини и наблюдаваме процеса на заявяване на желание за ваксиниране извън фазите. Процесът започна добре и ще позволи да регулираме по-правилно наличните количества ваксини на територията на цялата страна“, каза още тя.

Онлайн платформата регулира посещението на хората, които желаят да се ваксинират, така че да не чакат по опашки и да се имунизират в планирано и избрано тях време.„С въвеждане на системата предвидихме времевите интервали за поставяне на втора доза за вече имунизираните, за да се освободят времеви коридори за тези хора, за да могат да получат втора игла. Системата определя дата за поставяне на втора доза, за да не се взема този времеви коридор и човекът да бъде ваксинират с втора игла”, каза зам.-министърът. Тя допълни, че ще се изпращат съобщения на хората за прилагането им на втора доза“, посочи зам.-министърът

Тя увери, че няма да има хора, които да не успеят да получат втора игла. „Планираме всички доставки така, че да бъде осигурена втората доза ваксина за двудозовите ваксина, за да не останат хората без втора доза. Системата работи по еднакъв начин за всички ваксини. Спазваме заложения в характеристиката период между двете дози, независимо каква ваксина е поставена“, заяви Начева.

Тя обясни още, че се полагат усилия по отношение на преразпределение на ваксини в рамките на ЕС и страната ни може да вземе назаем дози. „На този етап сме в процедура по преговори за взимане на ваксини назаем от Франция и Германия. Проблемите с доставките на ваксини не са само за нашата страна, а за всички членки на ЕС. Опитваме се да преодолеем проблемите с доставките. Много настойчиви сме към производителите. Продължаваме тези усилия. На всички нива на ЕС поставяме тези въпроси и позицията на България е чута в този процес“, каза Начева.

Banner 468 x 60 px