Жертвите на домашно насилие ще получават подкрепата на държавата. Тя, със цялата си сила и всички свои институции, ще се грижи за тях и ще ги подкрепя в отстояването на техните права. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов, който взе участие в представянето на мобилното приложение „Помогни ми“, даващо информация за обхвата на правна помощ у нас.

Радостен съм, че като министър на правосъдието, освен за конституционна реформа на съдебната власт, мога да говоря за въпроси и предложения, които да подпомогнат живота на хората, особено на уязвените от домашно насилие, посочи министър Славов.

Приложението дава възможност за достъп до всички ресорни организации, които могат да помогнат. Това приложение изпреварва работата по координационния механизъм, който обхваща всички институции, отговарящи за защитата и превенцията от домашно насилие. Този механизъм ще бъде готов буквално до края на годината, допълни още той.

banner

Мобилното приложение дава възможност гражданите да получават бързо и лесно информация за обхвата на правна помощ у нас, стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права и контакти с институциите и организациите, ангажирани с подкрепа на пострадали от домашно насилие и насилие, основано на пола.

Приложението е разработено по проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Министър Славов припомни, че Министерството на правосъдието и Националното бюро за правна помощ са работили и по други инициативи, свързани със защитата на правата на пострадалите от домашно насилие. Той изрази благодарност и към представителите на адвокатската професия, които са сътрудничили.

Министърът посочи още, че на Националната телефонна линия за пострадали от домашно насилие вече са подадени хиляди сигнали.

В представянето участваха още вицепремиерът Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!