Destiny

20% ръст от фалитите у нас в коронакризата

Икономически анализатори алармират за около 20 % ръст от фалитите у нас през 2021 г.  Очакванията в световен мащаб са 35 на сто за увеличение на фирмената несъстоятелност, коментират правни експерти.

Опасност от преустановяване на дейност и загуби заплашва почти всички сектори, като най-уязвими са транспортът, автомобилостроенето, туризмът и търговията с луксозни стоки. Изключения правят единствено фармацията и IT-секторът, където има стабилност.

Прогнозите са за масови фалити в размер, подобен на този от 2008-2009-та. Раликата сега е, че кризата с коронавируса засяга много повече държави.

Отлагането на плащанията се очаква да доведе до масова несъстоятелност за компаниите.

"Оборотният капитал е това, което движи бизнеса, а при едно подобно затваряне от днес вечерта до 21 декември, бизнесът не може да просъществува". Това коментира адвокат Иван Гемков в предаването ,,Директно" на Bulgaria ON AIR.

Според наблюденията му голяма част от фирмите са предоговорили част от условията за ползване на услуги, наеми, сметки и доставчици още по време на летния сезон.

С втората вълна на затваряне, търговците ще имат големи затруднения да се задържат на пазара, каза още Гемков.

Какви са мащабите на проблема и подготвен ли е бизнесът у нас да устои на предизвикателствата на кризата - вижте повече от разговора във видеото.

 

Banner 468 x 60 px