Учени установиха какво причиняват на организма 2 лъжици мед на ден

  • Published in Lifestyle

Изследователите се фокусираха върху 18 различни контролирани проучвания, които включват повече от 1110 субекта и продължават средно около два месеца. Те искаха да определят какво и колко влияние има медът върху сърдечно-съдовите метаболитни рискови фактори.

Резултатите показват, че медът има положителен ефект върху здравето на сърцето, тоест има благоприятен ефект върху нивото на захарта и холестерола в кръвта.

„Тези резултати са изненадващи, като се има предвид, че медът е приблизително 80 процента захар. Но медът също е сложен състав от захари, протеини, органични киселини и други често срещани и редки биоактивни съединения, които са много полезни за здравето“, заключават изследователите, провели изследването.

„Медът е богат на антиоксиданти, които са полезни за здравето на сърцето. Съдържа флавоноиди, които имат способността да предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, но също така и фенолни съединения, които намаляват риска от сърдечни заболявания и предпазват клетките от оксидативен стрес“, казва диетологът Катрин Хервазио.

Експертите казват, че една до две супени лъжици суров мед на ден са достатъчни, за да си набавите необходимите за здравето хранителни вещества.

Суровият мед не е претърпял никакви методи на обработка, поради което запазва повече хранителни вещества и антиоксиданти от преработения мед. „Яденето на мед в най-естественото му състояние е най-добрият вариант“, казва Катрин./zdrave.to

Banner 468 x 60 px