На 15 юни Православната църква почита Св. пророк Амос.

Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос бил повикан от Бога на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и израилския цар Йеровоам.

Неблагодарният народ не се вслушвал в предупрежденията и откровенията на пророка, който възвестявал наказание от Бога.

Той живял около 200 години преди Вавилонския плен. Пророчествата му са събрани в книгата, която носи неговото име и се състои от девет глави.

banner

Основната идея на книгата на Амос е, че Бог поставя хората си на същото ниво като околните народи – Бог очаква еднаква праведност от всички тях. Както е при всички народи, които се изправят срещу Божието царство, дори Израел и Юдея няма да бъдат освободени от Божия съд поради своите идолопоклонства и неправилни деяния. Народът, който представлява Яхве, трябва да бъде чист от всичко или от всеки, който осквернява името на Бог. Божието име трябва да бъде възвишено.

Амос е първият пророк, който използва термина „Денят Господен“. Тази фраза става важна в бъдещата пророческа и апокалиптична литература. За народа на Израел„ Денят Господен “е денят, когато Бог ще се изправи срещу неговите и техните врагове и това ще бъде ден на победа за Израел.

Но Амос и други пророци включват и Израел като враг на Бог, тъй като Израел е виновен за несправедливостта към невинни хора, бедни и млади жени. Според Амос „Денят Господен“ ще бъде ден на гибелта.

Други основни идеи, предложени в книгата на Амос, включват: справедливост и загриженост за хората в неравностойно положение; еврейският Бог е Бог на всички народи; еврейският Бог е съдия на всички народи; еврейският Бог е Бог на моралната правда; еврейският Бог създава всички хора; идеята, че заветът на Израел с Бог не ги освобождава от отговорност за греха, Бог избира Израел и след това го освобождава за да бъде известен по целия свят.

Изборът от Бог означава, че избраните са отговорни да живеят в съответствие с ясно очертаните им цели в завета. Ако Бог унищожи несправедливите, ще остане остатък и Бог е свободен да прецени дали да изкупи греха на Израел.

На 15 юни за имен ден черпят хората с имена Августин, Витан, Витомир, както и техни производни

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space