Неочаквана геомагнитна буря беше регистрирана тази нощ. По нашите географски ширини тя достигна слаба до умерена степен или G1-G2.

Геомагнитната буря беше отчетена вечерта на 7 юни и през първите часове на 8 юни и изненада.

Явлението вече отшумява, но Слънцето вече навлезе в период на активност и подобни внезапни взаимодействия на земната магнитосфера с енергийни частици от Слънцето ще зачестяват, напомнят астрономите.

Според прогнозата за космическото време днес (8 юни) ще има само слаби смущения в земното магнитно поле, които засега няма да се повишат до геомагнитна буря.

banner

През първите дни на следващата седмица обстановката отново ще е спокойна.

Геомагнитните бури от степен G1 (Kp 5) са слаби. Като следствие от тях над Северните региони на Земята традиционно има полярни сияния.

Неведнъж сме разказвали, че Слънцето има 11-годишен цикъл на активност. Това е приблизително времето, през което преминават промените в магнитното поле на нашата звезда.

През около 11 години магнитното поле на Слънцето напълно се обръща – Северният и Южният полюс на звездата разменят местата си. След това са необходими още около 11 години, докато Северният и Южният полюс на Слънцето се обърнат отново.

Геомагнитната буря е сериозно смущение на земната магнитосфера, което се появява при много ефективен обмен на енергия от слънчевия вятър в космическата среда около Земята. Тези бури са резултат от вариации в слънчевия вятър, които предизвикват големи промени в токовете, плазмата и полетата в земната магнитосфера.

Условията на слънчевия вятър, които са ефективни за създаване на геомагнитни бури, са продължителни (от няколко до много часове) периоди на високоскоростен слънчев вятър и най-вече насочено на юг магнитно поле на слънчевия вятър (противоположно на земното поле) в дневната част на магнитосферата. Това условие е ефективно за пренасяне на енергия от слънчевия вятър в земната магнитосфера.

Най-големите бури, които са резултат от тези условия, са свързани със слънчевите коронарни масови изхвърляния (CME), при които около милиард тона плазма от Слънцето с вграденото в нея магнитно поле пристига на Земята.

Обикновено пристигането на CME на Земята отнема няколко дни, но при някои от най-интензивните бури е наблюдавано пристигане за едва 18 часа.

Друго смущение на слънчевия вятър, което създава благоприятни условия за геомагнитни бури, е високоскоростният поток на слънчевия вятър (HSS). HSS се врязва в по-бавния слънчев вятър отпред и създава области на съвместно ротационно взаимодействие. Тези региони често са свързани с геомагнитни бури, които, макар и с по-малка интензивност от CME бурите, често могат да отложат повече енергия в земната магнитосфера за по-дълъг интервал от време.

Силата на всяка геомагнитна буря е различна.

Например, Националната океаноложка и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) използва 5-степенна класификация на явленията:

G1 – Слаба геомагнитна буря. Има шанс за незначителни смущения в радиокомуникациите и електропреносната мрежа, въздейства върху мигриращите животни и птици.
G2 – Умерена (средна) буря. Въздейства върху електрическите системи и електропреносната мрежа, астронавтите в околоземна орбита и сателитите, нарушения в радиокомуникациите.
G3 – Силна буря! Влияе отрицателно и може да причини повреда на електронните устройства, електропреносната мрежа, орбиталните сателити, GPS навигацията, смущава радиокомуникациите.
G4 – Много силна буря! Смущения и прекъсвания на електричеството, комуникациите, GPS навигацията, повреди в електронни и електрически уреди, опасност за хората и системите в Международната космическа станция.
G5 – Екстремна геомагнитна буря! Срив на електропреносната мрежа, комуникациите, орбиталните сателити, риск за живота на астронавтите в околоземна орбита и т.н.
Със сигурност геомагнитните бури влияят върху човешкия организъм, защото той също е подвластен на електромагнитните лъчения.

Според едни изследователи едва силна буря от степен G3 и нагоре би могла да причини дискомфорт или някакви проблеми със здравословното състояние. Според други хронично болните и по-чувствителните хора доказано изпитват неразположение, повишаване на кръвното налягане и други оплаквания по време на геомагнитна буря. В случай, че имате съмнения как ви влияят тези явления, потърсете не във Фейсбук, а личния си лекар.бтв

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space