На 31 май Православната църква почита паметта на Свети апостол Ермий и на Свети мъченик Ермей.

Във време на гонението, повдигнато срещу християните при царуването на нечестивия римски император Антонин (138–161) , за преследването на християните бил назначен от императора велможа на име Севастиан.

Като пътувал от Киликия за Кападокия, той срещнал в Комана воин на име Ермий, вече побелял старец, който бил християнин, вярващ в Единия истински Бог и водещ добродетелен живот.

Велможата казал на Ермий че християните трябва да принесат жертва на римските богове. И поискал от Ермий да направи това, като му обещал големи почести. Свети Ермий не се поддал на съблазните.

banner

Тогава Севастиан заповядал да хвърлят камъни върху лицето на светията, след това да го бият през устата и да одерат кожата на лицето му. След това наредил да запалят пещ и да хвърлят Христовия мъченик в нея.

След три дни отворили пещта и намерили светията жив и напълно невредим, тъй като огънят не се бил и докоснал до неговото тяло.

После князът заповядал на един знахар и магьосник да даде отрова на Ермий.

А светият, след като се помолил на Бога, изпил отровното питие, без никак да пострада, съгласно думите на Христа Господа: „ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди“ (Марк. 16:18).

Смаяният знахар се признал за победен и приел Христа, за което бил обезглавен. След това мъчителят заповядал да хвърлят светеца в котел, пълен с врящо масло. Но котелът веднага изстинал, а врящото масло се превърнало в прохладна роса.

Накрая палачите ослепили Ермий, обесили го с главата надолу и го оставили да виси в продължение на три дни, но той не умирал. Накрая вбесеният Севастиан сам отрязал главата му.

Християните взели неговото честно тяло и го погребали в Кападокия, на мястото, наричано Комана. Тук чрез честните мощи на мъченика се извършили много чудеса и се подавали различни изцеления

Свети Ермей пък бил един от седемдесетте апостоли на Иисус Христос. Името му се споменава в посланието на свети апостол Павел до римляни, където в края на писмото си апостолът изпраща поздрави до видни членове на църквата в имперската столица.

Според църковното предание Ерм бил епископ във Филипи (древен град северно от гръцкия град Кавала), а според други – във Филипопол (днес Пловдив). Той написал книгата „Пастир“, в която говори за устройството и мисията на Църквата. Завършил мъченически живота си.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space