На 29 май Църквата почита Св. Александър, патр. Александрийски и мчца Теодосия девица.

Св. Александър е 19-ият александрийски патриарх от 313 година до смъртта си през 326 година. По време на тази служба той се заема с решаването на редица църковни проблеми, включително датировката на Великден, действията на Мелетий Ликополски и арианството.

Той е водач на противниците на арианството на Първия никейски събор. Освен това е учител на Атанасий I Александрийски, който по-късно се превръща във водеща фигура в християнството.

Св. Теодосия е родена в Цариград. Тя била дъщеря на благочестиви родители, които я възпитали в любов към Бога. Баща ѝ починал, когато тя навършила седем години.

banner

Майка ѝ я дала в манастир. Там Теодосия достигнала до такава степен на духовно съвършенство и убеденост в истините на Христовото учение, че била в състояние дори да даде живота си за своята вяра.

Теодосия наследила голямо богатство, което тя употребила за украса на храмовете и за подпомагане на бедните.

Император Лъв Исаврянин, със съдействието на еретика патриарх Анастасий, започнал гонение против вярващите. Заповядано било да се унищожи и древната чудотворна икона на Исус Христос, поставена още от Константин Велики над вратите на царския дворец.

Тогава Теодосия поискала да попречи на това кошунство. Отместила стълбата, по която се качвал войник да сваля иконата, той паднал на земята и пострадал тежко. След това Теодосия отишла с иконите при патриарх Анастасий и започнала да го укорява и изобличава.

Той съобщил на императора за нанесеното му оскърбление и преподобна Теодосия била затворена в тъмница. Там седем дни ѝ нанасяли по сто удара, а на другите инокини отсекли главите още първия ден. На осмия ден Теодосия била влачена по града, хулена и оскърбявана, и накрай ѝ нанесли жесток побой, от който починала. Това станало на 29 май 730 година.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space