Църквата почита днес Св. преподобни Михаил Синадски Изповедник.

Преподобни Михаил бил свят и мъдър йерарх. От детство се посветил в служба на Бога.

Веднъж по време на жътва, когато жегата била непоносима, и от недостиг на вода на това място мнозина изнемогнали от жажда, светците се помолили на Бога и по молитвите им станало така, че празният меден съд се напълнил с вода в достатъчно количество.

Заради своя подвижнически и девствен живот, още млад бил избран и посветен от цариградския патриарх Тарасий за епископ Синадски. Участвал в Шестия вселенски събор (787 г.).

banner

По време на жестокия иконоборчески император Лъв Арменец свети Михаил бил отстранен от епископската си длъжност, защото поддържал иконопочитанието, и бил пратен на заточение.

Гонен от едно място на друго, светецът понесъл много горчиви скърби и неприятности, докато не достигнал небесната обител и не получил вечния покой. Така завършил праведния си живот, украсен с двоен венец – причислен към архиереите като архиерей, и към мъчениците като мъченик, за слава на Христа.

След живот в голяма бедност и с много страдания умрял в 818 г., като докрай останал верен на православието.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space