На 25 април Църквата почита паметта на Св. апостол и евангелист Марк.

Св. евангелист Марк, който се наричал още и Йоан, е един от седемдесетте апостоли на Иисуса Христа. По народност той бил евреин, а по занятие левит – свещенослужител при храма.

Свети Марк се е учил и възхищавал много от апостол Павел и апостол Петър. Той ги следвал навсякъде. По-късно построява своя църква в Александрия.

Св. ап. Петър в първото си съборно послание го нарича „син ми Марко“. Св. ап. Петър нарича евангелист Марк свой син в духовен смисъл, защото го обърнал в християнството и го кръстил.

banner

Пак свети апостол Петър го поставил за епископ в град Александрия, където заради неговата проповед за Христа, идолопоклонниците го свързали, влачили го по камъните на градските улици и го пребили.

В това време му се явил Господ Иисус Христос, Който го призовал към небесната слава и апостолът Му предал своя дух. Умира през 68 година, на 25 април.

Имен ден празнуват Марк и Марко.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space