Най-ощетеният от християнския календар светец, най-редкият. Така някои наричат Йоан Касиан Римлянин, чиято памет се отбелязва веднъж на 4 години. Понеже тази година е високосна, на 29 февруари идва неговият ред.


В други години по изключение св. Йоан може да се отбелязва и на 28-и, но така или иначе името му не присъства в църковния календар три години поред. За последно той бе вписан там през 2020 г.

Светецът, който се чества на такъв „изключителен“ ден, има голям принос за монашеския живот и богословие както на Изток, така и на Запад. Преподобни Йоан Касиан живял в края на IV век и първата половина на V век, когато християнството на Изток преживява своя разцвет – като богословие и подвижнически живот.

banner

Преп. Касиан напуснал родния си Рим и отишъл на Изток, за да почерпи от опита на живота в Христос на многобройните християнски отшелници, населяващи източните пустини. Според житието му той приел монашество във Витлеем, а след това посетил всички монашески обители в Тиваида, учейки се от техните обитатели.

По-късно отива да живее в Галия (днешна Франция) в град Марсилия и чрез своите творения на латински за първи път пренася на Запад автентичното източно богословие върху теми на монашеството и духовния живот. Той е и първият западен автор, който критикува Августиновото учение за благодатта.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space