Депутатите ще обсъждат отново Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, върху който президентът наложи вето. Енергийната комисия отхвърли наложеното вето.

КНСБ не е против, но иска отлагане, каза пред БНР Марина Митова, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ. Според нея се забравят думите “плавен” и “справедлив” и остава само “преход”.

“За чия сметка ще бъде тази либерализация? Колко ще спечелим и колко ще загубим? Нашето население може ли да го понесе или не може? Трябва ли да измръзнат от студ 10% от населението и да не могат да си купуват лекарства, за да си плащат енергията, за да вземем не знам колко милиона евро от Плана за възстановяване, или тази цена ще я спестим, като отложим колкото трябва? Публикуваха наредбата без да е ясно до ден днешен кой отговаря за енергийно бедните.”

banner

“За да се осъществи тази либерализация, съм сигурна, че някой е правил модели колко финанси са необходими, за да се финансира изпълнението, да не изпаднат едни домакинства в крайна бедност, не само енергийна, а крайна. Тази информация липсва. Дали ще е рязък скокът, дали не – цените на фючърсите днес са едни, след една година ще са други. Геополитиката оформя цените, никой не знае. Но ако можеше да видим сценарии – благоприятен, неблагоприятен. Тези неща са скрити за обществото”, коментира Митова.

Прогнозата на КЕВР беше, че са необходими допълнително около милиард и половина лева за компенсация на енергийно бедните и битовите потребители, припомни Марина Митова. Според синдикалиста “на практика ще продължи субсидирането на калпак, което се правеше и за бизнеса”, което според КНСБ е огромна грешка.

За синдиката не е ясно и как този фонд ще се пълни със средства и е “немислимо да се обезкървяват енергийните дружества, за да се дават помощи”.

“По изчисления на БАН средно около 40% от населението на България ще изпадне в енергийна бедност след либерализация на цените, при сегашната линия на бедност и при тези цени на енергията. Не може да се изчисляват компенсации за енергийно бедните след 2 години с цени от предходна година. Домакинството ще има нужда от помощ за енергийните цени в месеца, в който не може да си позволи енергията, а не на база предходни цени”, категорична е Митова.

Според нея “всички проекти за енергийна ефективност трябва да са приоритет за енергийно бедните, а не пак за всички”.

“Да изпълняваме проформа на хартия проекти по Плана за възстановяване е поредна грешка на България. Реформата е на хартия”, смята Митова.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!