Бирата съдържа пробиотици и мотивира спортуването

  • Published in Lifestyle

През последните години десетки научни изследвания показват, че бирата хидратира организма след тежки физически натоварвания. Според учените, след спортни упражнения консумацията до 0,5 л. пиво има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото водата. Благотворното влияние на бирата след спорт се дължи на факта, че съдържащите се в нея соли, захари и СО2 от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма.

Освен публикациите, че бирата и особено безалкохолната, хидратира след натоварване, вече са налице изследвания, че пивото  влияе и върху мотивацията  за спортуване. До това заключение са стигнали американски учени. Организираният от тях експеримент показва, че умереното пиене на бира увеличава между 9% и 14% вероятността да се тренира енергично. Жените, които консумират бира спортуват 7.2 минути повече седмично от въздържателките. Резултатите от оценката при мъжете са подобни на тези при дамите. 

Наскоро  учени от Нидерландия са установили, че бирата съдържа и пробиотици, които също имат важна роля за възстановяване на организма след тренировка. Пробиотиците и разтворимите фибри подпомагат храносмилането и усвояването на храната. Според английски учени, две чаши пиво съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза фибри, а някои видове бира – до 30%. 

Banner 468 x 60 px